فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال سی‌ام شماره 5 (پیاپی 189، امرداد 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالفضل برزگر بفروئی، موسی جاودانی* صفحات 4793-4812
    مقدمه

    اندومتریوز از عمده ترین عوامل ایجاد دردهای لگنی و کم باروری است که به وسیله بافت های شبه اندومتریال خارج از رحم مشخص می شود و به شکل اولیه در محوطه پریتونیوم لگنی، تخمدان ها، دیواره بین راست روده و واژن و در موارد نادری در دیافراگم، جنب و پری کاردیوم ایجاد می شود. از جمله عوامل خطر ابتلا به اندومتریوز، انسداد در جریان خونریزی قاعدگی، افزایش مدت زمان استروژن های درون زاد، چرخه های قاعدگی کوتاه و زایمان در سنین پایین هستند. از طرفی، استیوپروز نوعی بیماری متابولیکی استخوانی است که به وسیله کاهش مواد معدنی استخوان و تخریب ساختار میکرواستخوانی مشخص می شود که خطر شکستگی استخوان را افزایش می دهد. حدود 200 میلیون نفر در گستره جهانی مبتلا به استیوپروز هستند که 34% از آن ها را زنان بالای 50 سال تشکیل می دهند. اولین و رایج ترین مدل برای القای این بیماری، مدل اواریکتومی در موش صحرایی است که به نوعی مدلی از ارتباط بین استیوپروز و یایسگی را به ارمغان می آورد.

    نتیجه گیری: 

    مدل های حیوانی اندومتریوز به پیشرفت ابزارهای تشخیصی جدید غیر تهاجمی و بهبود روش های درمانی در درمان اندومتریوز در زنان بسیار کمک کننده هستند. اگرچه هیچ از مدل های حیوانی کاملا ایده آل و عالی نیست اما وجود شباهت های فراوانی در پاسخ سیستم اسکلتی انسان و موش صحرایی به کاهش میزان استروژن و ترکیبات درمانی سبب شده تا مدل اواریکتومی موش صحرایی، مدلی مناسب برای تحقیقات استیوپروز قلمداد شود. پاسخ استخوان های موش صحرایی به اواریکتومی به نوع استخوان (استخوان ترابکولار در برابر استخوان کورتیکال)، ناحیه استخوان (استخوان ران، ناحیه فوقانی استخوان درشت نی و مهره های کمری) و مدت زمان سپری شده بعد از اواریکتومی (مدت زمان لازم برای کاهش میزان استروژن) بستگی دارد.

    کلیدواژگان: اندومتریوز، اواریکتومی، استئوپروز، مدل موش صحرایی
  • زکیه امینی، آزاده کمالی، سیما السادات حجازی، محمدرضا آرمات، مصطفی روشن روان* صفحات 4813-4827
    مقدمه

    خستگی یکی از آزاردهنده ترین شکایت های گزارش شده در افراد تحت درمان با همودیالیز می باشد، اما پایین بودن آگاهی کادر درمان از مداخلات مبتنی بر شواهد و از طرفی در دسترس نبودن اطلاعات به صورت منسجم در این زمینه یک مانع مهم در جهت انجام اقدامات موثر می باشد. از این رو پژوهشگر بر آن شد تا به بررسی مداخلات پرستاری مبتنی بر شواهد بر خستگی بیماران همودیالیزی در ایران بپردازد.

    روش بررسی

    جمع آوری اطلاعات در این مطالعه مرور سیستماتیک از طریق جستجو درپایگاه های اطلاعاتی ایرانداک، بانک مقالات پزشکی ایران, elmnet, SID, Google scholar, magiran , PubMed, Library Cochrane CINAHL، Scopus بدون محدوده زمانی و به زبان فارسی و انگلیسی صورت گرفت. در نهایت یافته های هر مطالعه در فرم ورود اطلاعات به عنوان ابزار جمع آوری داده ها وارد و مورد بررسی قرار گرفتند.

    نتایج

    از میان 119مقاله موجود، تعداد 25 مقاله مرتبط بررسی گردید. این مطالعات در محدوده سال های1391 تا1398 انجام شده اند، و مداخلات مختلف را همچون انواع ماساژدرمانی، آروماتراپی، الگوهای مراقبتی، تغذیه درمانی، ورزش و خنده درمانی درجهت کاهش خستگی بیماران همودیالیزی مورد بررسی قرار داده اند. نتایج ارایه شده از مطالعات در زمینه کاهش خستگی بیانگر این است که کلیه مداخلات پیشنهاد شده می تواند در کاهش خستگی بیماران همودیالیزی موثر باشد.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته ها در راستای اجرای عملکرد مبتنی بر شواهد، مطالعات مختلف افزایش تمایل به کنترل سلامت با استفاده از طب مکمل را نشان می دهند و بیانگر اهمیت تلفیق طب مکمل و بالین می باشد، با این وجود استفاده از آن در بالین مورد غفلت قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: خستگی، همودیالیز، نارسایی کلیه، پرستاری مبتنی بر شواهد
  • رزا صابری، عباس احمدی*، زهرا خدابنده، ساناز علائی صفحات 4828-4841
    مقدمه

     هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر تایورین و کورکومین بر لقاح داخل آزمایشگاهی (IVF) در موش‌های ماده تحت تیمار با آکریل‌آمید و هم‌چنین تاثیر آن بر غلظت مالون‌دی‌آلدهید (MDA) و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام (TAC) می‌باشد.

    روش بررسی

     تعداد 48 سر موش ماده بالغ از نژاد NMRI به‌طور تصادفی در 6 گروه  کنترل، کورکومینmg/kg 200، تایورین mg/kg 150، آکریل‌آمید mg/kg5، آکریل‌آمید+کورکومین mg/kg 100و200، آکریل‌آمید+تایورین mg/kg 75و 150 قرار گرفتند. تجویز مواد به‌صورت خوراکی و 35 روز انجام شد. در پایان میزانIVF، غلظت MDA و TAC در گروه‌ها مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

     نتایج کاهش معنی‌داری را در تعداد اووسیت، درصد لقاح، جنین‌های 2، 4 و 8 سلولی، Compact و بلاستوسیت در گروه آکریل‌آمید نسبت به کنترل نشان داد (0/05<p). در گروه آکریل‌آمید میانگین غلظت MDA افزایش و TAC کاهش معنی‌داری را نسبت به سایر گروه‌ها نشان داد (05/0<p). افزایش معنی‌داری در تعداد اووسیت و درصد لقاح در گروه تایورین نسبت به کنترل مشاهده گردید (0/001<p). افزایش معنی‌داری در پارامترهای فوق در گروه آکریل‌آمید+ تایورین با دوز mg/kg 150 نسبت به گروه آکریل‌آمید مشاهده شد (0/05<p). درصد لقاح و جنین های 2، 4 و 8 سلولی، Compact و بلاستوسیت در گروه کورکومین کاهش معنی‌داری را نسبت به کنترل نشان داد (0/05<p).

    نتیجه‌گیری:

     نتایج بیانگر عملکرد بهتر تایورین در کاهش عوارض آکریل‌آمید نسبت به کورکومین می‌باشد. چراکه کورکومین می‌تواند سبب جلوگیری از IVF شود. لذا در ابتدای بارداری باید با احتیاط بیشتری مصرف شود.

    کلیدواژگان: تائورین، کورکومین، آکریل آمید، لقاح داخل آزمایشگاهی، موش
  • راحیل آتشگاهیان، مجید کاشف* صفحات 4842-4850
    مقدمه

    چاقی بر عملکرد کلیه تاثیر می گذارد. اختلالات ادراری پس از فعالیت ورزشی، عمومیت داشته و احتمالا ناشی از اختلالات همودینامیک زودگذر در عملکرد گلومرولی و توبولی کلیه می باشد. هدف پژوهش حاضر رابطه نمایه توده بدنی با پروتیینوری و هماچوری پس از یک جلسه تمرین شدید تداومی و تناوبی در دختران است.

    روش بررسی

    در این پژوهش نیمه تجربی، 45 دانش آموز دختر دبیرستان شبانه روزی با میانگین سن 0/39± 15/18سال به صورت تصادفی انتخاب شدند و در سه گروه 15 نفره، مسافت 1600 متر را به صورت تداومی و تناوبی 50 و 25 متر دویدند. آزمایش ادرار قبل، یک و 24 ساعت بعد از فعالیت جمع آوری شد. نتایج توسط نرم افزار SPSS version 16 و تحلیل واریانس یک راهه و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شد.

    نتایج

    افزایش پروتیینوری، یک ساعت  0/002= P و 24 ساعت بعد از فعالیت 0/001= P در گروه تداومی معنا دار بود. در گروه تداومی، رابطه درصد چربی  0/017=P و نمایه توده بدنی  0/001=P با دفع پروتیین 24 ساعت بعد از فعالیت مثبت و معنادار بود. یک ساعت بعد از فعالیت، دفع پروتیین با درصد چربی و نمایه توده بدنی (BMI) رابطه معناداری نداشت. هماچوری بعد از فعالیت نیز معنادار نبود.  

    نتیجه گیری: 

    نمایه توده بدنی (BMI) و درصد چربی بر دفع پروتیین بعد از یک جلسه فعالیت شدید تداومی موثر بود و بر هماچوری تاثیر معناداری نداشت. لذا به افراد دارای اضافه وزن توصیه شد: برای کاهش وزن، در فعالیت های ورزشی تناوبی شرکت کنند.

    کلیدواژگان: پروتئینوری، هماچوری، BMI، تمرین تداومی و تناوبی
  • محمدمهدی باقرپور طبالوندانی، محمدرضا فدائی چافی*، علیرضا علمیه صفحات 4851-4860
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر گذر زمان و سن بر تغییرات مورفولوژیک موش های صحرایی نر بود.

    روش بررسی

    برای انجام این مطالعه تجربی ، 15 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در سه رده سنی 2 هفته ای (150 - 100 گرم)، 6 هفته ای (250 - 220 گرم) و 96 هفته ای (320 - 280 گرم) به مدت شش هفته در آزمایشگاه بافت و ژن پاسارگاد تهران نگهداری شدند و 48 ساعت پس از آن قربانی و عضله نعلی استخراج گردید. اندازه گیری سطح مقطع و تعداد تارهای عضلانی توسط میکروسکوپ نوری انجام گرفت. به منظور اندازه گیری پروتیین های sema3a وNCAM تارهای عضلانی، از روش ایمونوهیستوشیمیایی استفاده شد. برای تعیین تفاوت بین گروه ها از تحلیل واریانس یک طرفه با آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی داری 0/05≥p استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری توسط نرم افزار Prism5 انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که تفاوت معنی دار در سطح مقطع تارهای عضلانی بین رده سنی کودک و جوان (0/01=p)، کودک و سالمند (0/049=p) و جوان و سالمند (0/049=p) وجود دارد. هم چنین کاهش معنی دار در تعداد تارهای عضلانی در رده سنی سالمند نسبت به کودک (012/0=p) و سالمند به جوان (001/0=p) وجود داشت. و بیان پروتیین sema3a با گذر زمان بین رده های سنی کودک و جوان (0/048=p)، کودک و سالمند (0/0001=P) و جوان و سالمند (0/0001=P) افزایش معنی داری داشت. و نیز بیان پروتیین NCAM با توجه به گذر زمان در سه رده سنی کودک و جوان (0/048=p)، کودک و کنترل (0/0001=p) و جوان و سالمند (0/001=p) کاهش معنی داری داشت.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد که با افزایش رشد از کودکی به جوانی هایپرتروفی افزایش و در سالمندی کاهش می یابد. و روند هایپرپلازی با افزایش سن کاهش خواهد داشت. و هم چنین پروتیین های درگیر در رشد آکسونی بر اثر رشد، کاهش و پروتیین های تخریب کننده اعصاب نیز افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: هایپرتروفی، هایپرپلازی، sema3a، NCAM
  • مسعود اسماعیلی، سید حسین رضوی، نسیم نمیرانیان، منا حاجی رفیعی ها* صفحات 4861-4874
    مقدمه

    بیماران و کارمندان مراقبت از سلامت دهان و دندان و هم چنین دندانپزشکان در طی تصویر برداری در معرض عفونت ها و میکروارگانیسم های عفونت زا هستند. هدف از این مطالعه بررسی آگاهی و عملکرد دندانپزشکان عمومی شهر یزد در مورد کنترل عفونت حین تهیه رادیوگرافی های داخل دهانی می باشد.

    روش بررسی

    این مقاله مقطعی_تحلیلی آگاهی و عملکرد 81 نفر از اعضای جامعه دندانپزشکان فعال شهریزد که بر اساس روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند را از طریق پرسش نامه ای مورد بررسی قرار داد. جهت تحلیل نتایج از برنامه16 SPSS version و آزمون های آماری Pearson’s correlation coefficient و One-way ANOVA  استفاده گردید.

    نتایج

    میانگین سنی افراد مورد مطالعه 9/66 ± 36/45 و میانگین سابقه کار آن ها 8/28 ±03/10 سال بود. نمره میانگین آگاهی در مورد کنترل عفونت حین انجام رادیوگرافی های داخل دهانی، بیشتر از پنجاه درصد بود و در حد متوسط ارزیابی شد. اختلاف آماری معناداری بین میانگین نمره آگاهی دندانپزشکان بر حسب جنس (623/0=P)، سن (849/0=P)، سابقه کار دندانپزشکی (0/824=P) و سال فارغ التحصیلی (0/860=P) مشاهده نشد، ولی اختلاف آماری معنی داری بین میانگین نمره آگاهی دندانپزشکان برحسب دانشگاه محل تحصیل وجود داشت (0/015=P)، به طوری که فارغ التحصیلان دانشکده دندانپزشکی یزد، به طور معنی داری آگاهی کمتری نسبت به فارغ التحصیلان سایر دانشکده ها داشتند.

    نتیجه گیری:

     با توجه به اهمیت موضوع کنترل عفونت در رادیولوژی دندانپزشکی و میانگین نمره آگاهی دندانپزشکان در مطالعه حاضر که در حد متوسط قرار داشت، بنابراین بر لزوم ارتقا آگاهی دندانپزشکان در این زمینه تاکید می گردد.

    کلیدواژگان: آگاهی، رادیوگرافی، کنترل عفونت در دندانپزشکی، دندانپزشک عمومی، عملکرد
  • فاطمه سیگارچیان تقی زاده، امیرحسین محمودی*، مجید اکبری، فاطمه حمیدی فر صفحات 4875-4886
    مقدمه

    آموزش صحیح دندانپزشکی و تامین نیاز جامعه، لزوم تغییر روش آموزشی به سمت مراقبت جامع بیمار را بیش از پیش آشکار می سازد. این مطالعه به‎منظور بررسی تبیین دیدگاه اعضای هییت‎علمی دانشکده های دندانپزشکی نسبت به آموزش دندانپزشکی بیمار محور انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی مقطعی دیدگاه 325 نفر از اساتید دانشکده های دندانپزشکی کشور در سال 1399  بررسی شد. ابزار پژوهش پرسش نامه محقق ساخته مشتمل بر ابعاد و مولفه های آموزش دندانپزشکی بیمار محور بود. جهت تجزیه‎و‎تحلیل داده‎ها از آزمون‎های کولموگروف- اسمیرنوف و فریدمن و از نرم‎افزار Smart PLS  به‎منظور تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.

    نتایج

    در این تحقیق ابعاد آموزش دندانپزشکی بیمار محور شامل کار آمد نمودن دانشجو، ارزشیابی، راهبردهای آموزشی، قدرت مشارکت، بیمار، برنامه ریزی و مدیریت، آماده سازی بستر مورد مطالعه قرار گرفت. هر یک از ابعاد از منظر مولفه های ایجاد کننده آن بررسی شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که مقدار بارهای عاملی به دست آمده برای تمامی مولفه ها بیشتر از 0/3 و (0/05 <p) و با مقادیر t بزرگتر از 1/96 قرار دارند و مقدار پایایی ترکیبی برای اکثر مولفه ها بیشتر از مقدار 0/7 است. بعد ارزشیابی با رتبه میانگین 5 بالاترین و بیمار با رتبه میانگین 2/88 در پایین ترین و مولفه نیاز به تغییر روند ارزشیابی با رتبه میانگین 9/15 بالاترین و رضایتمندی با رتبه میانگین 4/98 در پایین ترین مرتبه قرار گرفته اند.

    نتیجه گیری:

     توجه به میانگین ابعاد و مولفه ها که بالاتر از متوسط بوده، نشان از این دارد که اساتید، آموزش جامع بیمار محور را برای آموزش دندانپزشکی مناسب دانسته و نیاز است ابعاد و مولفه های این نوع آموزش مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اعضای هئیت علمی، آموزش بیمار محور، دندانپزشکی
  • شیما شنتیائی، الهه تاج بخش*، حسن ممتاز صفحات 4887-4896
    مقدمه

    تولید آنزیم های بتالاکتاماز توسط باکتری های خانواده انتروباکتریاسه یکی از مشکلات بهداشتی و درمانی در سطح دنیاست. شیوع این آنزیم ها در نواحی جغرافیایی مختلف و با زمان تغییر می کند. با توجه به عدم مطالعه نسبت به شناسایی ژن های بتالاکتامازهای وسیع الطیف blaSHV, blaCTX-M, blaTEM در ایزوله های انتروباکتر آیروژنز جدا شده از موارد عفونت ادراری در شهرستان شهرکرد، ژن های مذکور از نظر فنوتیپی و ژنوتیپی بررسی گردید.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی مقطعی، الگوی حساسیت ضد باکتریایی 50 ایزوله انتروباکتر آیروژنز به سفوتاکسیم، سفتازیدیم، سفتریکسون و سفالوتین با استفاده از روش انتشار دیسک  مورد آزمایش قرار گرفت. سپس ایزوله های مقاوم به آنتی بیوتیک های فوق به وسیله تست تاییدی دیسک های ترکیبی سفوتاکسیم-کلاولانیک اسید و سفتازیدیم- کلاولانیک اسید بررسی شدند. سپس در سویه های مولد بتالاکتاماز وسیع الطیف وجود ژن های blaSHV, blaCTX-M, blaTEM, در حضور پرایمرهای اختصاصی بررسی شد.

    نتایج

    از 50 ایزوله انتروباکتر آیروژنز مورد بررسی در این مطالعه 32 ایزوله (64 درصد) در بررسی فنوتیپی مولد بتالاکتامازهای وسیع الطیف تشخیص داده شدند که  فراوانی ژن های blaCTX-M  ،blaTEM  و blaSHV به ترتیب 30 درصد، 20 درصد و 14 درصد گزارش گردید. در تجزیه و تحلیل آماری بین مقاومت به آنتی بیوتیک سفتریکسون و ژن  blaCTX-Mارتباط آماری معنی داری مشاهده گردید (0/05 <p).

    نتیجه گیری: 

    مطالعه حاضر حاکی از آن است که ایزوله های انتروباکتر آیروژنز مولد ESBL از شیوع نسبتا بالایی برخوردارند. افزایش میزان این گونه ها غالبا ناشی از تجویز غیر منطقی آنتی بیوتیک ها است که رفع این مشکل مستلزم به کارگیری عوامل ضد میکروبی جدید و محدود نمودن استفاده غیرضروری از عوامل ضدمیکروبی و افزایش بهره گیری از ابزارهای کنترل عفونت می باشد.

    کلیدواژگان: انتروباکتر آئروژنز، بتالاکتامازهای وسیع الطیف، مقاومت آنتی بیوتیکی
|
  • Abolfazl Barzegar-Bafrouei, Moosa Javdani* Pages 4793-4812
    Introduction

    Endometriosis is one of the main causes of pelvic pain and subfertility, which is characterized by endometrial-like tissues outside the uterus and primarily is created in the pelvic peritoneum, ovaries, walls between the rectum and vagina and in rare cases in the diaphragm, pleura and pericardium. Some risk factors for endometriosis are obstruction in menstrual hemorrhage, an increase in the duration of endogenous estrogen, short menstrual cycles and childbirth at an early age. On the other hand, osteoporosis is a metabolic disease that is determined by bone mineral density and the destruction of the bone microstructure that increases the risk of bone fracture. About 200 million people worldwide are suffering from osteoporosis, that 34% of them are women over 50 years old. The first and most commonly used model for the induction of this disease is the ovariectomy model in rats, which gives a model of the relationship between osteoporosis and menopause.

    Conclusion

    Endometriosis animal models are highly contributing to the development of new non-invasive diagnostic tools and improve therapeutic methods for treatment of endometriosis in women. Although no animal models are absolutely ideal and excellent, but the presence of many similarities in the response of the human skeletal system and rats to reduce estrogen levels and therapeutic compounds caused by the ovariectomy model of the rat, a suitable model for osteoporosis research. The response of rat bones to ovariectomy depends on the type of bone (trabecular against cortical), bone sites (femur, proximal Tibia, and lumbar vertebrae) and it depends on the time elapsed after ovariectomy (the time required to reduce the amount of estrogen levels).

    Keywords: Endometriosis, Ovariectomy, Osteoporosis, Rat model
  • Zakiyeh Amini, Azadeh Kamali, Sima Sadat Hejazi, MohammadReza Armat, Mostafa Roshanravan* Pages 4813-4827
    Introduction

    Fatigue is one of the most annoying complaints reported in people undergoing hemodialysis. However, the lack of awareness of health care providers about evidence-based interventions in one hand   and unavailability of information in a coherent manner on the other hand is an important barrier to taking more effective measures. Therefore, it was decided to investigate evidence-based nursing interventions on the fatigue of hemodialysis patients in Iran.

    Methods

    Data collection in this systematic review study was conducted without any time limit in both Persian and English articles by searching on different databases of Iran medical articles bank such as IranDoc databases, elmnet, SID, Google scholar, Magiran, PubMed, Library Cochrane CINAHL, and Scopus. Finally, the findings of each study were entered into the data entry form as a data collection tool.

    Results

    Out of 119 available articles, 25 related articles were reviewed. These studies were conducted between 2012 to 2019.Various interventions such as massage therapy, aromatherapy, care patterns, nutrition therapy, exercise and laugh therapy have been investigated to reduce the fatigue of hemodialysis patients. The results of studies on fatigue reduction have shown that all the proposed interventions can be effective in reducing the fatigue of hemodialysis patients.

    Conclusion

    A look at the evidence-based interventions of various studies shows an increased tendency to control health using complementary medicine and it expresses the importance of combining complementary and clinical medicine, however, its use in hospitals has been neglected

    Keywords: Fatigue, Hemodialysis, Renal Failure, Evidence based nursing
  • Roza Saberi, Abbas Ahmadi*, Zahra Khodabandeh, Sanaz Alaee Pages 4828-4841
    Introduction

     The aim of this study was to evaluate the effect of taurine and curcumin on in vitro fertilization (IVF) in female mice treated with acrylamideand and its effect on malondialdehyde (MDA) concentration and total antioxidant capacity (TAC).

    Methods

     A total of 48 adult female NMRI mice were randomly divided into 6 groups, including control, curcumin 200 mg / kg, taurine 150 mg / kg, acrylamide 5 mg / kg, acrylamide 5 mg / kg + curcumin 100 and 200, acrylamide 5 mg / kg + Taurine 75 and 150 mg / kg.  The drugs were administered orally for 35 days, and then IVF rate, MDA and TAC concentrations were examined in each group.  

    Results

     The results showed a significant decrease in oocyte, fertilization percentage, 2, 4 and 8 cell, Compact and blastocytes embryos in the acrylamide group compared to the control (P<0.05). In acrylamide group, MDA concentration increased and TAC showed a significant decrease compared to other groups (P<0.05). There was a significant increase in oocyte count and fertilization percentage in taurine group compared to the control (P<0.001). A significant increase in the above parameters was observed in the acrylamide + taurine group at a dose of 150 mg / kg compared to the acrylamide group (P<0.05). Percentage of fertilization and embryos of 2, 4 and 8 cells, Compact and blastocytes in the curcumin group showed a significant decrease compared to the control (P<0.05).

    Conclusion

     The results indicate that taurine has a better performance in reducing the side effects of acrylamide than curcumin. Since curcumin can prevent IVF, it should be used with more caution at the beginning of pregnancy.

    Keywords: Taurine, Curcumin, Acrylamide, In Vitro Fertilization, Mice
  • Rahil Atashgahian, Majid Kashef* Pages 4842-4850
    Introduction

    Obesity effects on kidney function. Urinary disorders after exercise are also common, and probably due to transient hemodynamic problems in the glomerular and tubular renal function. The purpose of this research is to investigate the relationship of BMI with proteinuria and hematuria after one session of intense continuous and interval exercise in girls.

    Methods

    In this quasi-experimental research, 45 hostelry high school girl students with a mean age of 15.18 ± 0.39 years were randomly selected and in three groups of 15, they ran 1600 meters in a continuous and interval manner. Urine test collected before, one and 24 hours after activity. The results were analyzed by SPSS version 16 software and one way ANOVA and Pearson correlation coefficient.

    Results

    Increased proteinuria was significant one hour (P = 0.002) and 24 hours after activity (P = 0.001) in the continuous group. In the continuous group, the relationship between fat percentage (P=0.017) and body mass index (P=0.001) with protein excretion 24 hours after activity was positive and significant. One hour after activity, protein excretion with fat percentage and Body mass index (BMI) had no significant relationship. Hematuria was also not significant after activity. 

    Conclusion

    Body mass index (BMI) and fat percentage were effective on protein excretion after one session of intense physical activity and had no significant effect on hematuria. Therefore, overweight people were advised to participate in interval exercise to lose weight.

    Keywords: Proteinuria, Hematuria, BMI, Continuous, Interval Exercise
  • MohammadMahdi Bagherpour Tabalvandani, MohammadReza Fadaei Chafy*, Alireza Elmieh Pages 4851-4860
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the effect of time and age on morphological changes in male rats.

    Methods

    For conducting this study, 15 male Wistar rats in three age groups of 2 weeks (150-100 g), 6 weeks (250-220 g) and 96 weeks (320-280 g) were kept in Pasargad Tissue and Gene Laboratory in Tehran City for six weeks and 48 hours later they were dissected and the soleus muscles was extracted. Cross-sectional area and number of muscle fibers were measured by light microscopy. Immunohistochemical method was used to measure sema3a and NCAM proteins of muscle fibers. To determine the differences between the groups, one-way analysis of variance with Tukey post hoc test was used at the significant level of p≤0.05. Statistical analysis was performed by Prism5 software.

    Results

    The results showed that there was a significant difference in the cross section of muscle fibers between the three age groups: children and young people (p=0.01), children and the elderly (p=0.049), and finally young people and the elderly (p=0.049). There was also a significant decrease in the number of muscle fibers in the age group of elderly compared to children and elderly to young people (p≤0.001). Moreover, sema3a protein expression increased significantly over time between the age groups of children and young (p≤0.048), children and elderly (p=0.0001) and finally young and elderly (p=0.0001). NCAM protein expression significantly reduced in three age groups: children and young people (p=0.048), children and controls (p=0.0001), and young and elderly people (p=0.001).

    Conclusion

    The results showed that with increasing growth from childhood to youth, hypertrophy increases and decreases in old age, in addition the process of hyperplasia will decrease with age. In addition to proteins involved in axonal growth due to growth decrease and neurodegenerative proteins also increase.

    Keywords: Hypertrophy, hyperplasia, sema3a, NCAM
  • Masoud Esmaeili, Seyed Hossein Razavi, Nasim Namiranian, Mona Hajirafieiha* Pages 4861-4874
    Introduction

    Patients, oral health care staff anddentists are exposed to infections and infectious microorganisms during dental imaging. The aim of this study was to evaluate the knowledge and practice of general dentists in Yazd City about infection control during the preparation of intraoral radiographs.

    Methods

    This analytical cross-sectional study, examined the knowledge and practice of 81 active dentists in Yazd City who were selected based on convenience sampling method through a questionnaire. To analyze the data, SPSS 16 ,and Pearson's correlation coefficient as well as One-way ANOVA were used.

    Results

    The mean age of the participants was 36.45 ± 9.66 and their mean work experience was 10.03±8.28 years. The mean score of knowledge about infection control during intraoral radiographs was more than 50% and it was evaluated as moderate. There was no statistically significant difference between the mean score of dentists' knowledge in terms of gender (P=0.623), age (P=0.849), work experience (P=0.824) and the year of their graduation (P=0.860), but there was a statistically significant difference between the mean score of dentists' knowledge according to their university of study (P=0.015), so that Yazd School of Dentistry graduates had significantly less knowledge than graduates of other faculties.

    Conclusion

    Considering the importance of infection control in dental radiology and the mean score of dentists' knowledge in the present study, which was moderate, therefore, the need to improve dentists' awareness in this field is emphasized

    Keywords: Knowledge, Radiology, Infection control in dentistry, Dentist, Function
  • Fatemeh Sigarchian Taghizadeh, AmirHossein Mahmoodi*, Majid Akbari, Fatemeh Hamidifar Pages 4875-4886
    Introduction

    Proper dental education and meeting the needs of society and the need to change the educational method towards comprehensive patient care becomes more apparent. This study was conducted to investigate the views of faculty members of dental schools towards patient-centred education in dentistry.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive study, the views of 325 professors of all dental schools in Iran in 2020 were reviewed. The research instrument was a researcher-made questionnaire containing the dimensions and components of patient-centred dental education. Kolmogorov-Smirnov test and Friedman test, Smart PLS application with confirmatory factor analysis were used to analyse the data.

    Results

    In this study, the dimensions of patient-centred dental education, including student efficiency, evaluation, educational strategies, participation power, patient, planning and management and structure preparation were studied. Each dimension was examined from the perspective of its components .The results obtained from the confirmatory factor analysis test showed that the amount of factor loads obtained for all components is more than 0.3 and (P<0.05) with values ​​greater than 1.96 and the value of combined reliability for most components is greater than 0.7. Evaluation dimension with an average rank of 5 was in the highest and the patient with an average rank of 2.88 in the lowest and the component need to change the evaluation process with an average rank of 9.15 was in the highest and satisfaction with an average rank of 4.98 in the lowest.

    Conclusion

    Paying attention to the average dimensions and components, which was higher than average, indicates that the professors consider comprehensive patient-centred education suitable for dental education; and the components need to be considered in dental education.

    Keywords: Faculty members, Patient-centred education, Dentistry
  • Shima Shantiaee, Elahe Tajbakhsh*, Hasan Momtaz Pages 4887-4896
    Introduction

    Enterobacteriaceae produce the Extended-Spectrum Beta-Lactamases which is considered as an important resistant mechanism of beta-lactam antibiotics. The resistance to beta-lactam antibiotics is the main problem in the bacterial infections therapy. The prevalence of these enzymes changes in different geographical areas and with time. The present study aims to explore the frequency of the extended-spectrum blaSHV, blaCTX-M, blaTEM, in Enterobacter aerogenes isolated from urinary tract infections in Shahrekord City; the mentioned genes were investigated from the phenotypic and genotypic point of view.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive study, antibacterial susceptibility patterns of 50 isolates of Enterobacter aerogenes to Cefotaxim, Ceftazidim, Cefterixon and cephalotin were tested using disk diffusion (Kirby-Buer) method. In addition, confirmatory tests for detecting ESBLs phenotypes were performed using Ceftazidim-clavulanic acid and Cefotaxim- clavulanic acid combination disks. Then, the presence of blaSHV, blaCTX-M, blaTEM, genes in the broad-spectrum beta-lactamase producing strains was assessed in the presence of specific primers.

    Results

    Out of 50 isolates of Enterobacter aerogenesis investigated in this study, 32 isolates (64%) were identified to produce broad-spectrum β-lactamases in the phenotypic study of ESBLS, and the prevalence of blaCTX-M, blaTEM and blaSHV was reported as 30%, 20% and 14%, respectively. In the statistical analysis, a statistically significant correlation was observed between resistance to the antibiotic ceftriaxone and the blaCTX-M, gene (p<0.05).

    Conclusion

    The present study suggests that ESBL producing Enterobacter aerogenes isolates have a high prevalence. The increase in the number of these species is often caused due to the irrational prescription of antibiotics, which requires the use of new antimicrobial agents and limiting the unnecessary use of antimicrobial agents and increasing the use of infection control tools.

    Keywords: Enterobacter aerogenes, Extended-Spectrum Beta-lactamases, Antibiotic resistance